Jak je to s vybarvením plodů citrusů
Nejednou jsem byl tázán,proč máme naše citrony tak bledé,málo vyzrálé.Někdy jsou žluté jako z obchodu,jindy zelenožluté,mnohdy dozrají jen zelené s nádechem barvy žluté.Podobně je to i u dalších druhů citrusů,třeba mandarin.Vždy si při té otázce vzpomenu na mé začátky kolem citrusů,kdy jsem byl poprvé na návštěvě u Standy ve skleníku.Na velkém stromě rostly asi tři-čtyři stovky zelených mandarinek.Říkám si to bude paráda,až to dozraje,jak na oko,tak na chuť.Standa mne však vyvedl z omylu a hned začal plody trhat.Říkám si,tohle ochutnávat rozhodně nebudu,ale abych neurazil hostitele.Překvapení bylo hned při rozloupnutí plodů,který byl oranžový.Sice ne tak jako u plodů o vánocích z obchodu,ale normálně zralý.Ochutnal jsem a paráda.Byl konec května a loňské plody dozrávaly v horku skleníku.Většina plodů potřebuje ale střídání denních vyšších a nízkých nočních teplot,aby vybarvení slupky bylo dokonalé.Ani tak mnohdy citrusy na podzim při nízkých teplotách nechytají vybarvení jaké by měly mít.Unshiu Slava Vavilova mi dozrává během podzimu a počátkem zimy.Ve skleníku jsou minima k nule a při slunečných dnech ještě vcelku vysoké teploty,ale plody jsou stále zelené a teprve pomalinku žloutnou a přitom jsou již zralé. Jiné mandariny do oranžového vybarvení v pohodě dojdou a třeba Karlik,nebo klementina Marisol mají vybarvení jako prodávané plody.Citroník Meyer mi doma v teple dozrával do krásně tmavě žluté barvy,lepší než v obchodě a střídání teplot ani nepotřeboval,ale nikdy se mi nepovedlo aby z té žluté na jaře přešel do oranžové,kterou Meyer umí.Možná nemám ten správný druh,nebo je to právě těmi teplotami.I později ve skleníku jsem u tohoto druhu dosáhl „jen“ žlutého vybarvení.Což u ostatních druhů citronů,není až tak samozřejmé.Třeba Pavlovský v létě do žluté příliš nevyzrává,Lisbon jen část plodů,Lunario má všechny plody žluté.Ostatní citroníky buď dozrají dříve-většinou v zimě a letní plody (z kvetení minulý rok v létě) nemají,nebo jako Meyer,plodí celý rok normálně žluté plody.Co jsem se díval v Řecku a jinde na jihu,tak ani tam nejsou zdaleka všechny plody žluté.Trhal jsem nějaké plody v létě na Krétě.Déle ponechané plody se sice nádherně žlutí v zahradách a na plantážích,ale tyhle přezrálé plody na prodej určitě nejdou.Mnoho z těchto plodů už hnije na stromě,nebo jsou více či méně vyschlé.Právě letní dozrávající plody byly mnohdy zelenožluté a přitom již zralé.Nějaké plody jsem ze zvědavosti utrhnul,ochutnal a byly zralé plné šťávy.Je známo,že kůra plodů se ošetřuje na odolnost při přepravě proti hnilobám,plísním.Další chemie se používá právě na vybarvení kůry plodů.Není žádným tajemstvím,že plody se sklízí spíše v ranném stadiu zralosti.Podtrženo,sečteno sklízené citrony dole na jihu nejsou nějak lepší než ty naše.Naopak na obalu je informace,že kůra plodů je chemicky ošetřena,takže určitě není vhodné ji k něčemu použít.